58

AllGo start met gratis OV-chipkaart voor zwartrijders

AllGo Keolis is van plan te starten met het uitgeven van gratis OV-chipkaarten voor zwartrijders. De OV-chipkaart is onderdeel van een boetepakket. Het busbedrijf hoopt op deze manier het zwartrijden aan te kunnen pakken. De gemeenteraad moet nog toestemming verlenen voor dit plan.

Minder agressie

“Het experiment leidt naar verwachting tot minder zwartrijders en uiteindelijk ook tot minder agressie en geweld, waar iedereen blijer van wordt”, zegt Chris Hogeveen van Keolis. Volgens Hogeveen ervaart het busbedrijf het (landelijk) hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt voor hun reis op de bus.

Pilot

Tijdens het experiment krijgen zwartrijders de keuze tussen een reguliere boete en een boetepakket. Het pakket kost de zwartrijder 37,50 euro en bestaat uit een folder over zwartrijden en alle informatie over het gewenste gedrag en de wijze waarop betaling voor de reis dient plaats te vinden. Het pakket is inclusief een geladen OV-chipkaart voor 10 reizen.

“Als een zwartrijder met een boetepakket alsnog zwart gaat rijden, met de verkregen OV-chipkaart, dan volgt alsnog een reguliere boete van 50 euro”, aldus manager Chris Hogeveen.

Toestemming

AllGo Keolis wilde gisteren van start gaan met de pilot. Nu wordt de pilot uitgesteld naar een later moment. Voor het experiment is toestemming nodig van de gemeente. De gemeenteraad moet hier eerst over spreken. Het onderwerp staat nog niet op de politieke agenda van de raad.

 

Dit vind je misschien ook interessant