62

Wendela de Vries achtste zorgkunstenaar bij Zorggroep Almere

“Wendela de Vries heeft zich bij ons aangesloten. Daarmee zijn we op dit moment met acht zorgkunstenaars, net zoveel als er woonzorgcentra bij Zorggroep Almere zijn”, schrijft Hein Walter (zorgkunstenaar) in de nieuwsbrief van stichting De Zijderups. “Wendela doet haar eerste project in Woonzorgcentrum De Toonladder. Zij tekent en schildert en ze is illustrator”.

Tekenen en schilderen

“In de Toonladder laat Wendela de bewoners werken met behangpapier. Ze knippen en scheuren het behang op zodanige manier dat het illustraties worden bij een verhaal over De Toonladder. Dat verhaal gaat ze samen met de bewoners schrijven. Het project eindigt met de presentatie van een boekje”, zo vertelt zorgkunstenaar Hein Walter.

Wat is zorgkunst?

Eerder sprak een verslaggever van 1Almere met zorgkunstenaar Hein Walter. Hij is van Stichting De Zijderups. Walter vertelde in een interview wat zorgkunst precies is. Ook vertelde hij over wat zorgkunst betekent voor ouderen met dementie.

Beluister Deel 1.

Beluister deel 2.

Meer budget

Zorggroep Almere wil graag verder met zorgkunst en heeft daarom een budget vrijgemaakt voor de komende twee jaar. Dat betekent dat er jaarlijks in alle zorgcentra minstens twee zorgkunstprojecten kunnen worden georganiseerd. “De zorgkunstenaars kunnen dus ook verder gaan met het ontwikkelen van projectideeën en ervaring opdoen”, aldus de kunstenaar.

Stichting de Zijderups wil ook buiten Flevoland kunstprojecten binnen de zorg starten. Hein Walter heeft daar de afgelopen tijd een begin mee gemaakt. Hij heeft het project LentePost in Woonzorgcentrum De Amerhorst (Amersfoort) gedaan en het project ‘Ik verras je’, in De Uiterton en De Hanzeborg in Lelystad. “Langzaam maar zeker wordt zorgkunst bekend”, zegt Hein Walter.

Foto

Bron: Stichting De Zijderups.

 

Dit vind je misschien ook interessant