61

Nieuwe CT-scanner Flevoziekenhuis verricht eerste hartonderzoeken

De eerste hartonderzoeken met de nieuwe CT-scanner zijn succesvol verlopen. Het Flevoziekenhuis heeft afgelopen donderdag twee nieuwe CT-scanners in gebruik genomen. Het ziekenhuis is de eerste in de regio die werkt met de nieuwe scanners.

Modern

“Dit is een zeer moderne techniek om het hart te onderzoeken en vernauwingen van de kransslagaders op te sporen. Via een infuus met contrastvloeistof en een hoogwaardige CT-scanner worden beelden gemaakt van de kransslagaders, maar ook van andere structuren zoals hartspier en hartkleppen. Bij patiënten met hartklachten kan door deze nieuwe vorm van hartdiagnostiek heel nauwkeurig worden uitgesloten of er sprake is van kransslagvatlijden”, vertelt cardioloog Nick Bijsterveld.

“Dit nieuwe onderzoek vervangt voor een deel de hartkatheterisatie, waarbij een dun slangetje via de bloedvaten wordt ingebracht. Zo’n onderzoek heeft altijd een bepaald risico en is voor patiënten minder aangenaam. De nieuwe methode is minder risicovol voor patiënten, minder belastend en gaat sneller”.

Muziek en licht

Het onderzoek met de nieuwe CT-scanners is prettiger voor patiënten. Tijdens het onderzoek ligt de patiënt in een ruimte met rustgevend licht. Er kan ook worden gewerkt met beeld en muziek die de patiënt zelf kan kiezen. Dit draagt bij aan stressreductie en een soepel en snel verloop van het onderzoek.

Investeringsprogramma

De aanschaf van de twee CT-scanners is onderdeel van een investeringsprogramma in betere apparatuur, Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) en het operatiekamercomplex. Het Flevoziekenhuis investeert verder in een tweede MRI-scanner. Daarnaast worden er ook bestaande ruimtes verbouwd en verbeterd.

Dit vind je misschien ook interessant