50

Almere start met initiatief vrijwillige vuurwerkvrije zones

Vanaf vandaag is het voor Almeerders mogelijk om zich op te geven voor het initiatief ‘vrijwillige vuurwerkvrije zones’. Ook kunnen bewoners aangeven liever geen vuurwerk in de buurt van hun woning te hebben door een poster op hun raam te plakken. Initiatiefnemers kunnen bij de gemeente borden en posters aanvragen om op te hangen in hun vuurwerkvrije straat, buurt, speeltuin, plein of hofje.

Vuurwerkvrij

“Met de vrijwillige vuurwerkvrije zones maken bewoners afspraken met hun buurtgenoten over het niet afsteken van vuurwerk in door hen aangewezen zones”, aldus een woordvoerder van de gemeente Almere. “Zo kunnen Almeerders samen voor een fijne jaarwisseling zorgen. De gemeente ondersteunt het initiatief door materialen als borden en posters te faciliteren, maar heeft geen handhavende rol bij de vrijwillige vuurwerkvrije zones”.

Met het initiatief moedigt de gemeente Almere bewoners aan om samen afspraken te maken over het wel of niet afsteken van vuurwerk.

Aanmelden

Aanmelden kan vanaf vandaag tot en met 17 december 2018 via de website almere.nl/vuurwerkvrij. Vanaf 22 december mogen buiten borden geplaatst worden om vrijwillige vuurwerkvrije zones te markeren.

Overlast

In Almere zijn de meningen over vuurwerk verdeeld; 69% van de bewoners staat positief tegenover vuurwerk (ten opzichte van 47% landelijk). Tegelijkertijd wordt overlast van vuurwerk toch door 29% (zo’n 60.000 Almeerders) als een grootschalig probleem gezien en door nog eens 28% als enigszins een probleem. De toegestane afsteektijden zijn in Nederland van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Daarbuiten is het afsteken van vuurwerk verboden. Eerder afsteken kan een hoge boete met zich meebrengen.

Stem mee!

Wat vind jij? Stem hieronder op onze poll.

[poll id=”32″]

Dit vind je misschien ook interessant