Sinds 10 september is de Metropolegarage dicht. De garage werd per direct afgesloten, omdat de veiligheid niet te garanderen was. Dat liet de gemeente Almere eerder weten. Er werden scheuren ontdekt in het beton van een aantal pilaren van de garage.

Onderzoek

Nog altijd is de garage gesloten. Zowel in de Metropolegarage als in andere Almeerse garages wordt er onderzoek gedaan. De Metropolegarage kan niet open vanwege de onveilige situatie. Het is onduidelijk hoe lang het onderzoek zal duren. Het onderzoek moet uitwijzen waardoor de scheuren zijn ontstaan. Daarna zal de garage ook hersteld moeten worden.

Veiligheid

Er werden zelfs Kamervragen gesteld over de Almeerse parkeergarage. Daniel Koerhuis (VVD) en Paul Smeulders (GroenLinks) wilden weten hoe het precies zat. Op die vraag kan overigens nog altijd geen precies antwoord worden gegeven. Wel bleek later dat er vaker fouten worden gemaakt in de bouw. “De bouwwereld leert onvoldoende van gemaakte fouten en neemt niet de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van bouwwerken”, aldus de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in een rapport naar aanleiding van eerdere bouwfouten zoals bij de ingestorte parkeergarage in Eindhoven.

Het onderzoek en de heropening van de Metropolegarage laten even op zich wachten. Hiermee kunnen fouten voorkomen worden.

”Gemeenten falen niet”

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaf eerder aan dat zij zelf nog niet direct actie onderneemt, omdat de gemeente Almere een onderzoek heeft lopen. ”Het onderzoek bij de parkeergarage in Almere is nog niet afgerond. Als dit onderzoek is afgerond, bezie ik of landelijke maatregelen nodig zijn bij soortgelijke parkeergarages”, aldus Ollongren.

Stutten

Auto’s die nog binnen stonden, konden op 10 september niet direct worden opgehaald. Een dag later was dat wel mogelijk. “Medewerkers van BetonRestore plaatsten 14 stempels op de hellingbanen die elk 20 ton kunnen dragen. Daardoor was het dinsdagavond wel veilig voor auto-eigenaren die hun auto nog in de parkeergarage hadden staan om hun auto op te halen”, aldus BetonRestore tegen Parkeer 24.

Andere garage

De gemeente laat weten dat het voor parkeerders mogelijk is om in één van de andere garages in het centrum te parkeren. Abonnementhouders kunnen tijdelijk parkeren in de Regisseurgarage.

Foto

Bron: Google Maps.

 

Comments are closed.