Update: De Stint blijft voorlopig verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht in een uitspraak laten weten.

Op dit moment doet de rechter in Utrecht uitspraak in de zaak over een opheffing van het verbod op het gebruik van de Stint. De rechtszaak werd aangespannen door kinderdagverblijf ‘Het Kinderstraatje’ in de Parkwijk. De uitspraak in het kort geding kan landelijke en vergaande consequenties hebben voor andere kinderdagverblijven, postbodes en meerdere gebruikers van de elektrische bolderkar.

Verbod

Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat er twijfels zijn over de constructie. Volgens ILT kunnen stroomkabels loslaten door oververhitting of als de zogeheten gasveer afbreekt. Doordat de handrem niet krachtig genoeg is, kan het gebeuren dat het onmogelijk wordt om op tijd te remmen. Minister Cora van Nieuwenhuizen nam daarop het besluit om alles Stints per direct van de weg te halen.

Onzorgvuldig

’Het Kinderstraatje’ in de Almeerse Parkwijk heeft een kort geding aangespannen tegen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Het kinderdagverblijf is het oneens met het Stint-verbod. Het besluit om alle Stints onmiddellijk van de weg te halen is ‘te kort door de bocht’, dat zei jurist Werner van Bentem. Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt dat het besluit om de Stint voorlopig niet meer toe te laten op de weg “zorgvuldig” is genomen.

Volgens Van Bentem heeft de minister de Kamer in Den Haag “willens en wetens onjuist geïnformeerd”. “Het ministerie heeft geen toezicht gehouden op het vervoersmiddel nadat het op de weg werd toegestaan. Dat is opzettelijk verzwegen tijdens de zitting’.

Debat

De Tweede Kamer debatteert vanavond met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over het omstreden vervoermiddel.

Comments are closed.