59

Weekoverzicht: Van Floriade tot Stints

Wat gebeurde er afgelopen week in Almere? Lees het hieronder in een weekoverzicht met lokaal nieuws uit jouw buurt.

Het oude Almere

Vorig weekend heeft de Almeerse editie van de Nationale Archeologiedagen 2018 plaatsgevonden. Er waren overblijfselen uit de Steentijd, sporen uit de Zuiderzeetijd, en vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog te zien.

Problemen in Oosterwold

De ontwikkeling van woonwijk Oosterwold verloopt niet volgens plan. Dat meldde Omroep Flevoland deze week. Bewoners moeten in de wijk zoveel mogelijk zelf regelen, maar de gemeente ontdekt dat het idee niet werkt. Wijkbewoners zijn verantwoordelijk voor de bouw van hun eigen huis, maar ook voor de aanleg van wegen en het zuiveren van het toiletwater.

Spoorbrug wint prijs

Of je nu met de auto of de trein van en naar Almere rijdt, je komt ‘m altijd tegen: De Spoorbrug over de A1. De nieuwe spoorbrug bij Muiderberg sleepte de Nationale Staalprijs 2018 in de wacht. Dat meldde Rijkswaterstaat. De Zandhazenbrug, zoals de spoorbrug eigenlijk heet, werd ontworpen en gebouwd in opdracht van het Schiphol-Amsterdam-Almere project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef.

Onrust over hoogspanningsmasten

TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, gaat het hoogspanningsnet tussen Diemen en Lelystad geschikt maken voor duurzame energie. Het bedrijf gaat het hoogspanningsnet, dat door Almere loopt, aanpassen. Daarbij zal de transportcapaciteit van elektriciteit worden verhoogd.

Bij bewoners bestaan er onder andere zorgen over het magneetveld rondom de hoogspanningsmasten en kabels: “Er wordt geen rekening met bestaande bebouwing gehouden. De informatiebijeenkomsten lijken op een bepaalde manier te zijn opgezet dat je geen verhaal te horen krijgt maar dat je zelf de informatie moet zoeken”, zo schrijft een bewoner van Tussen de Vaarten op Facebook.

Ook zijn er zorgen over de gezondheid en de waarde van woonhuizen.

Onrust in het centrum

Er is veel kritiek op de plannen van de gemeente om een nieuwe woontoren te bouwen in het centrum van de stad. Dat bleek deze week. De woontoren wordt 60 meter hoog en bestaat uit ongeveer 150 appartementen. Het gebouw komt naast het stadhuis en gebouw De Voetnoot te staan. De plek waar het gebouw moet komen, is nu nog een parkeerplaats.

Stint

Eind dit jaar zal er meer duidelijkheid zijn over het gebruik van de Stint. Dat laat de advocaat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten. Kinderdagverblijf Het Kinderstraatje uit Almere heeft een kort geding aangespannen tegen de minister. Het kinderdagverblijf vindt dat het besluit van de minister onzorgvuldig is genomen. “De minister hield onvoldoende rekening met belangen van mensen en organisaties”, zegt Het Kinderstraatje.

Extra geld Floriade; voorlopig nog niet

De VVD en ChristenUnie willen nu nog geen extra geld uitgeven aan de Floriade. Dat werd donderdagavond bekend tijdens de Algemene Beschouwingen op het stadhuis. Beide partijen hebben een motie ingediend. De motie wordt naar verwachting op 1 november besproken met de wethouder en de raad.

 

Dit vind je misschien ook interessant