Explosief blijkt knutselwerkje Space Waste Lab

Vrijdagmiddag ontstond er grote paniek in het centrum van Almere. Er werd een verdacht object aangetroffen. Nu blijkt dat het om een knutselwerkje ging. Het kunstwerk werd vanochtend door een leerling van een basisschool in elkaar geknutseld tijdens een workshop bij het Space Waste Lab in de Kunstlinie. Dat meldt Lisa van Doorn (KAF) aan het ANP.

Ontruimd

Het knutselwerkje heeft veel teweeggebracht. Een groot gebied in het centrum werd afgesloten. Mensen werden geëvacueerd uit hun appartementen, winkels werden afgesloten, er stonden lange files vanwege een afgesloten tunnel en het busvervoer lag plat. Na onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) bleek dat het niet om een explosief ging. Later bleek dat het een knutselwerkje was.

‘Bat Sign’

Het voorwerp lag onderaan de trap die vanaf de rotonde bij Windesheim omhoog het centrum in loopt. Tijdens een workshop werd het voorwerp, een zogenoemd ‘bat sign’, in elkaar geknutseld. De bat sign werd gemaakt van een kartonnen koker, met draadjes die naar een batterij leiden, die weer een lampje laten branden.

Space Waste Lab

De workshop met basisschoolkinderen is onderdeel van het Space Waste Lab. Het Space Waste Lab van kunstenaar Daan Roosegaarde is een levend laboratorium dat ondersteund wordt door ruimte-experts zoals ESA, NASA, studenten en bezoekers. Het Living Lab laat het publiek niet alleen kennismaken met ruimteafval als bedreiging, maar ook als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit.

Foto

Politie Flevoland.