Wethouder Jerzy Soetekouw en Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken geven woensdag een gastles aan Almeerse basisschoolleerlingen. De les gaat over sparen. “Goed omgaan met geld is een belangrijke vaardigheid. Maar hoe ‘kweek’ je financieel bewustzijn? Jong geleerd is oud gedaan, iets wat ook geldt voor goed omgaan met geld”, aldus de wethouder.

Spaarchallenge

De gastles die wethouder Soetekouw en voorzitter Buijink samen geven, is de kick-off van een gezamenlijk spaarproject, de Spaarchallenge, en gaat over samen sparen met de klas of met een groep kinderen. Door samen aan een spaarproject te beginnen en een spaardoel te formuleren, leren kinderen omgaan met geld. Alle pijlers waarop leren omgaan met geld zijn gebaseerd, komen voorbij: investeren, geld verdienen, samenwerken, ondernemerschap, overzicht, budgetteren enzovoort.

Dat loont

“Het is belangrijk dat kinderen leren dat sparen lóónt: als je iets groots wilt kopen, moet je geld op zij zetten. Ze leren met de Spaarchallenge ook spelenderwijs om samen te werken om een gezamenlijk doel te bereiken”, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

“Ik ben blij met de samenwerking met banken om kinderen in Almere te leren omgaan met geld”, voegt wethouder Soetekouw eraan toe. “Door mee te doen aan het spaarproject leren kinderen keuzes maken en de waarde van geld kennen. En, heel belangrijk, dat je iets kunt doen als je zelf geen geld hebt, maar toch iets wilt kopen”.

Bank voor de klas

De Spaarchallenge hoort bij Bank voor de klas, het programma voor financiële educatie van de gezamenlijke banken. Bank voor de klas is voor kinderen van de basisschoolgroepen 6, 7 en 8. Het programma wordt ontwikkeld door de Nederlands Vereniging van Banken. Met Bank voor de klas geven duizenden enthousiaste bankmedewerkers gastlessen financiële educatie tijdens de Week van het geld. In 2019 is die van 25-29 maart. De Spaarchallenge is een online tool waarmee klassen samen kunnen sparen.

Winnaar

“De winnaars van de landelijke Spaarchallenge worden bekend gemaakt tijdens de week van het geld 2019. De gemeente Almere zorgt voor een stimulans door een extra prijs beschikbaar te stellen voor het beste spaarproject van Almere. De gemeente Almere vindt het belangrijk dat jongeren leren omgaan met geld en financiële educatie is daarom een belangrijk onderdeel van de preventieactiviteiten ter voorkomen van armoede en problematische schulden”, aldus een woordvoerder van de gemeente Almere.

 

Comments are closed.