57

Almere haalt archeologische verleden naar boven

Afgelopen weekend heeft de Almeerse editie van de Nationale Archeologiedagen 2018 plaatsgevonden. Er waren overblijfselen uit de Steentijd, sporen uit de Zuiderzeetijd, en vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog te zien.

Boven en onder de grond

”De stad bewaart haar archeologische vondsten veelal ter plaatse veilig onder de grond. Bovengronds wordt de ruimte boven een archeologische vondst ingericht als een archeologische Vindplaats. Hierbij is de datering van de vondsten leidend bij de vormgeving van de inrichting. Samen met de inwoners van Almere krijgt de vindplaats een functie toegewezen voor de stad”, aldus de gemeente Almere.

Geschiedenis

Ondanks dat Almere jong is, stond dit weekend de rijke geschiedenis van de stad centraal. Er waren diverse activiteiten georganiseerd op verschillende plekken in de stad. Tijdens het evenement ging de film ‘Vissen naar het verleden’ van Richard Vierbergen in première in Erfgoedhuis Almere.

Visvangst in de Steentijd

Richard Vierbergen volgt in zijn film de unieke Almeerse opgraving van ’s werelds grootste visvangstinstallatie uit de Steentijd. In het Erfgoedhuis kon men de kneepjes van het vak van Archeoloog leren en tijdreizen: proef en ruik de smaken en geuren van de Gouden Eeuw.

Jagers

Bij Smullen en Spelen stond de 10.000 jaar oude geschiedenis van de Jagers en Verzamelaars centraal en de Romeinse tijd in Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders.

Zenit

Op Zenit, één van de vindplaatsen van Almere, gaven de stadsarcheologen een boordemonstratie en was er feest in het Archeologisch Dorp.

Foto

Uitleg bij archeologische vindplaats. Bron: Gemeente Almere / Berbe Rinders.

Dit vind je misschien ook interessant