Donderdag heeft de politie een verkeerscontrole gehouden langs de A6 bij Almere-Poort. Samen met het verkeershandhavingsteam van Midden-Nederland werd er in het bijzonder aandacht gegeven aan mobiel banditisme. Dat is een vorm van criminaliteit waarbij rondtrekkende bendes vermogenscriminaliteit plegen en in Nederland verblijven zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Controle

Er zijn ongeveer 80 voertuigen gecontroleerd. Hierbij zijn er 27 bekeuringen uitgedeeld voor diverse feiten, waaronder het rijden zonder rijbewijs (3x), verlopen APK, rijden over de vluchtstrook en het onjuist gebruik van handelaarsplaten.

Vals rijbewijs

Er is één persoon aangehouden nadat hij een vals rijbewijs overhandigde. Tevens bleek hij al drie keer eerder gepakt te zijn voor het rijden zonder rijbewijs. Hij is ingesloten en zijn voertuig is in beslag genomen. “Een ander persoon blies 300 UG/L op de ademanalyse waarvoor hij een rijverbod van twee uur ontving en een proces-verbaal”, zo vertelt een woordvoerder van de politie.

Tevens bleken zeven bestuurders nog een openstaande boete of belastingschuld te hebben. In totaal is er 1987 euro geïnd en is één voertuig afgesleept.

Elektronisch Verkeerstoezicht

“Bij de selectie maakten wij gebruik van een bus van Elektronisch Verkeerstoezicht die middels ANPR alle kentekens van passerende voertuigen vergeleek met hotlisten waarop bijvoorbeeld bekende woninginbrekers staan. Tevens is er op snelheid gecontroleerd. Hij heeft hierbij van de 13000 passanten er 1210 op de foto gezet. De snelste bestuurder reed 165 kilometer per uur waar 100 is toegestaan”, aldus een woordvoerder.

Mobiel banditisme

Mobiel banditisme zijn rondtrekkende bendes. De opdrachtgever opereert meestal vanuit het buitenland. De bendes plegen delicten als plofkraken, inbraken, winkel-, metaal en autodiefstal. Een belangrijk kenmerk van mobiele bendes is dat ze nooit lang op een zelfde plaats blijven.

Comments are closed.