54

Denken en Doen-project: gemeente kan helpen bij eenzaamheid

Twee jaar lang heeft de Nederlandse Bridge Bond een project getest onder ouderen in onder andere Almere. Het project moet eenzaamheid bij ouderen bestrijden. Het was succesvol: ”zowel de deelnemers als de bridgedocenten tonen zich enorm enthousiast over dit tweejarig project”, aldus een woordvoerder van de Bond. ”Het is hartverwarmend om de citaten van de deelnemers en docenten te lezen”.

Eenzaamheid

De Nederlandse Bridge Bond heeft het project laten evalueren door het Mulier Instituut. Op die manier kon gekeken worden of Denk en Doen iets kan betekenen voor eenzame ouderen. Eenzaamheid wordt erkend als groot probleem in Nederland.

Gemeenten

”Meer dan 70% van de gemeenten in Nederland hebben in hun coalitieakkoord geschreven eenzaamheid te willen aanpakken. De Bridge Bond hoopt met Denken en Doen hier een zinvolle maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren”.

Op 1 maart 2015 startte het project Denken en Doen in Almere. De gemeente heeft daarvoor een mailing verstuurd aan bewoners van de Waterwijk. Er reageerden 105 mensen.

Het project werd onder andere in Almere getest. Ook in het Drentse Borger werd er gelijktijdig een pilot gestart.

Bridgeclubs

Sportclubs kunnen veel betekenen voor ouderen met eenzaamheid. De ouderen komen niet alleen in beweging, maar ontmoeten ook anderen. Dat geldt ook voor bridgeclubs. In Almere kan er op diverse plekken in buurthuizen gebridged worden.

Studie

”De Bridge Bond heeft Denken en Doen in 2008 geregistreerd als ‘interventie tegen eenzaamheid’. Met behulp van veel literatuurstudies, maar ook door het laten doen van wetenschappelijk onderzoek naar concrete Denken en Doen projecten door Nivel en het Mulier Instituut is deze interventie ontwikkeld en goed onderbouwd. Veel meer dan honderd Denken en Doen projecten zijn inmiddels door de BridgeBond in samenwerking met gemeenten succesvol uitgevoerd en afgerond”, zo meldt de Bond.

Dit vind je misschien ook interessant