Wethouder Jerzy Soetekouw heeft het startsein gegeven voor een nieuw netwerk. Het netwerk moet mensen helpen om de eerste stap te zetten in hun vraag om ondersteuning bij het wijkteam. Niet voor iedereen blijkt dat makkelijk. Ervaringsdeskundigen moeten deze mensen op weg helpen.

OCO Almere

Het team dat opereert onder de naam OCO Almere werkt met gratis onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO’ers). ”Niet iedereen die hulp of ondersteuning nodig heeft, kan zomaar een beroep doen op een partner, familielid of mantelzorger. Het is dan fijn als een onafhankelijke persoon meedenkt en helpt om zaken op een rijtje te zetten. Hij of zij kan bijvoorbeeld: helpen met uitzoeken en verwoorden wat iemands vragen en wensen zijn”, zo laat de gemeente weten.

OCO’ers

Hulpvragers krijgen onder andere ondersteuning bij het voorbereiden van het gesprek met het wijkteam. De OCO’er kan de hulpvrager ook vertellen hoe regels en procedures in elkaar zitten. Daarnaast is het mogelijk dat de OCO’er meegaat naar het gesprek met het wijkteam.

Wmo

De inzet van de cliëntondersteuner is bedoeld voor mensen die een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). ”Hij of zij blijft betrokken totdat er goede afspraken zijn gemaakt en de benodigde ondersteuning ook daadwerkelijk is gestart. Inwoners mogen ook én een cliëntondersteuner én iemand uit hun eigen omgeving meenemen naar gesprekken met het wijkteam”.

Belangrijk

”De gemeente vindt dit initiatief belangrijk en begeleidt het proces daarom intensief. De Almeerse aanpak staat ook landelijk in de belangstelling. Almere is sinds het najaar van 2017 één van de veertien koplopergemeenten op het gebied van cliëntondersteuning”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Proef

Het nieuwe netwerk is gevormd door zeven Almeerse patiënt- en cliëntorganisaties die een convenant met elkaar hebben ondertekend voor een proefperiode tot eind 2019. Naast de bestaande cliëntondersteuners van MEE IJsseloevers moet dit netwerk dienen als extra ondersteuning.

Comments are closed.