56

Minister: ”Geen aanwijzing dat gemeenten falen bij toezicht parkeergarages”

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft Kamervragen beantwoord over de Metropolegarage in Almere. Eerder werden er scheuren gevonden in het beton van de garage. Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Paul Smeulders (GroenLinks) wilden weten hoe het precies zat.

Onderzoek

De minister geeft aan dat zij nog niet direct actie onderneemt, omdat de gemeente Almere een onderzoek heeft lopen. ”Het onderzoek bij de parkeergarage in Almere is nog niet afgerond. Als dit onderzoek is afgerond, bezie ik of landelijke maatregelen nodig zijn bij soortgelijke parkeergarages”, aldus Ollongren.

De gemeente Almere onderzoekt momenteel alle garages in de stad. Ondanks dat het onderzoek nog niet is afgerond, kan de gemeente wel met zekerheid zeggen dat de Metropolegarage niet dezelfde bouw heeft als de ingestorte garage in Eindhoven.

Verantwoordelijkheid

Op dit moment zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de inspectie van gebouwen. De Kamerleden betwijfelen of alle gemeenten wel voldoende capaciteit en expertise hebben om verdachte constructies op te sporen. De minister zegt hier geen aanwijzingen voor te hebben. ”In de wet is vastgelegd dat gemeenten een handhavingsbeleid moeten vaststellen. Het is aan gemeenten te zorgen dat zij voldoende capaciteit en expertise hebben om het programma uit te voeren. Veel gemeenten maken hierbij gebruik van een regionale of gezamenlijke uitvoeringsdienst”, zo zegt minister Ollongren.

Dit vind je misschien ook interessant