53

Diefstal en vernieling van monumenten

Stichting Ongeland meldt dat zij te maken hebben met diefstal en vernieling van monumenten. ”De afgelopen periode hebben wij gemerkt dat er personen zijn die weinig respect hebben voor de monumenten die zijn geplaatst bij locaties waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen zijn gecrasht”, zegt voorzitter Astrid Doppert.

Silhouet gestolen

Zo is er in Almere een silhouet gestolen van een markeringspaal geplaatst voor een piloot van de RAF. Het informatiebord is ook weg.

Niet alleen in Almere is er een silhouet gestolen. Ook in de Noord Oost Polder (NOP) is dat het geval. Het gaat om het monument waarmee William Frank Tudhope wordt herdacht. Hij was 21 jaar oud en werd op 23 augustus 1940 gevonden op de plek waar de markeringspaal is staat. Aan de Hannie Schaftweg in de NOP is het silhouet door geweld beschadigd.

Afstand

”Deze monumenten zijn belangrijk omdat de afstand tussen de Tweede Wereldoorlog en de huidige generaties steeds groter wordt. Door het plaatsen van de palen maakt de stichting zichtbaar wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer gebied is gebeurd. Daarom vinden wij het erg dat deze monumenten worden beschadigd en er onderdelen worden gestolen”, zo laat Doppert weten namens de stichting.

 

Dit vind je misschien ook interessant