54

Slecht imago kantorenmarkt Almere komt tot een eind

Nergens is de leegstand van kantoren zo groot als in Almere. De stad kampte jarenlang met een slecht imago. Toch lijkt daar een eind aan te komen. Inmiddels profiteert ook Almere mee van het herstel binnen de gehele kantorenmarkt. Dat meldt Savills op basis van eigen onderzoek.

Transformatie

Het ombouwen van kantoren tot bijvoorbeeld woonruimte, geeft een positief effect. Dit wordt ook wel transformatie genoemd. Door transformatie daalt het aantal lege kantoorpanden. De daling lijkt structureel te zijn.

”Met een daling van het aanbod van 15,8% behoort Almere niet meer tot de gebieden met de grootste leegstand. Deze daling valt grotendeels te verklaren door het grote aantal transformaties van kantoren. Dankzij het huidige systeem zal de leegstand in de komende jaren nog met ruim een derde verder dalen”, zo blijkt uit een rapport van internationaal vastgoedadviseur Savills.

Centrum en Gooisekant

Volgens Savills is de leegstand van kantoren het grootst in het centrum en bij Gooisekant. Dat komt doordat ruim 70% van de kantoren zich bevindt op één van deze twee locaties.

De crisis heeft een grote rol gespeeld, zegt Jordy Kleemans (Hoofd Onderzoek bij Savills). Hij geeft aan dat het ombouwen van kantoorruimten naar andere doelen een goede ontwikkeling is: ”Kijkend naar de transformatieplannen, dan zien we dat 80% van de transformaties plaatsvinden in Almere Centrum. Onze verwachting is dan ook dat de leegstand in Almere op termijn verder zal dalen tot rond dat van het landelijk gemiddelde”.

Snel groeiend

Naast het transformeren van kantoren, speelt ook de groei van inwoners een positieve rol. Almere is op dit moment de zevende grootste gemeente van het land en de economie groeit het snelst. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. ”Door de groeispurt en de positieve vooruitzichten ontstaat er extra vraag naar voorzieningen, waaronder kantoren”, zo vertelt Kleemans.

 

Dit vind je misschien ook interessant