Huisarts Matthijs van Wijmen van Zorggroep Almere is gepromoveerd op onderzoek naar de geldigheid van wilsverklaringen. Dat meldt zijn werkgever Zorggroep Almere. Wilsverklaringen leggen schriftelijk de wensen vast voor levenseinde. Het onderzoek toont aan dat een wilsbeschikking mooi is, maar vooral als deze up-to-date is en de wensen actueel zijn.

Vragen

De huisarts onderzocht diverse vragen waaronder: blijven wensen met betrekking tot het levenseinde stabiel? En hoe vaak spreken mensen over hun wilsverklaring en met wie?
Voor dit promotieonderzoek vulden 6.922 mensen met een wilsverklaring van 2005 tot 2011 elke 18 maanden een vragenlijst in. Daarnaast hield Van Wijmen aanvullende interviews met mensen die aan een ernstige aandoening leden.

Volgens Van Wijmen zijn de vragenlijsten en de interviews nuttige hulpmiddelen om de zorg te verbeteren. Toch blijft het belangrijk om regelmatig te praten met naasten en zorgverleners over het levenseinde.

Meer onderzoek

Volgens huisarts Van Wijmen is het nodig dat er vaker onderzoek wordt gedaan naar wilsverklaringen. ”Dit is nodig, omdat er tegenwoordig veel meer behandelingen en keuzes mogelijk zijn rond het levenseinde. Daardoor wordt wat mensen willen steeds belangrijker. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over hoe lang je door behandeld wilt worden”, aldus Van Wijmen.

Comments are closed.