Almere is de stad waar het percentage mensen met dementie tussen nu en 2040 het sterkst zal stijgen. Op dit moment wonen de meeste mensen met dementie in Rotterdam en Den Haag. Vrijwilligers van Samen Dementievriendelijk hebben daarom in deze steden straatonderzoek gedaan. In Almere werden 371 voorbijgangers getest.

Geheugenverlies

Uit het onderzoek blijkt dat één derde van de Nederlanders denkt dat dementie hetzelfde is als geheugenverlies. ”Dementie is meer”, zo wordt gezegd in een artikel van Medical Facts. ”Signalen van dementie zijn bijvoorbeeld moeite met dagelijkse handelingen, onrust en veranderingen in gedrag”.

Onderzoek

Vijftig vrijwilligers legden aan 1200 voorbijgangers zes stellingen voor over hun kennis van dementie en hoe om te gaan met mensen met dementie. Ook minister Hugo de Jonge en wethouder Kavita Parbhudayal van Den Haag deden de kennischeck bij mensen op straat.

“Momenteel zijn er in Nederland 270.000 mensen met dementie en in de komende twintig jaar verdubbelt dat aantal. Toch weten we met elkaar nog maar weinig over dementie”, aldus minister De Jonge.

Bewustwording

De actiedag maakt deel uit van een bewustwordingscampagne die afgelopen maand is gestart. ”We houden deze actie om onze samenleving dementievriendelijker te maken, maar ook om mensen toe te rusten met kennis over dementie. Bijvoorbeeld als je op straat loopt, maar ook tijdens je werk in de winkel, bij de bank of in de horeca. Voor meer kennis over het omgaan met mensen met dementie kunnen mensen een online training doen”, zegt Julie Meerveld van Samen dementievriendelijk tegen Medical Facts.

https://www.youtube.com/watch?v=8n-YvJOHgp8

Comments are closed.