D66 Almere heeft vragen gesteld aan het college over een verzameling van historische videobanden. De partij zegt dat de voormalig lokale omroep in Almere veel beeldmateriaal heeft nagelaten. De banden liggen onder andere opgeslagen bij een vrijwilliger.

Veertig jaar

”Het is de fractie van D66 Almere onder de aandacht gekomen dat er videobanden bestaan met daarop beelden (gemaakt door de lokale omroep) van vele gebeurtenissen die in Almere in de afgelopen veertig jaar hebben plaatsgevonden. Een groot deel van deze banden is in het bezit van de gemeente en een ander deel ligt bij een vrijwilliger klaar om opgehaald te worden door de gemeente als de gemeente ervoor zorgt dat de beelden behouden blijven. Op deze banden staan vele historische beelden en gebeurtenissen uit de korte geschiedenis van onze stad”, zo schrijft de partij in een document aan het college van burgemeester en wethouders.

Digitaliseren

”De banden zijn niet gedigitaliseerd. Videobanden hebben echter een beperkte levensduur en vergaan na verloop van tijd. De oudste banden zijn inmiddels 45 jaar oud. D66 Almere zou het eeuwig zonde vinden als de beelden verloren gaan en hoort graag of het college deze mening deelt. Bovendien is de fractie benieuwd naar de rol die de gemeente kan spelen in het behoud van dit historische materiaal”, aldus D66.

Stadsarchief

Het stadsarchief wil begin volgend jaar starten met het digitaliseren van videobanden. Het archief beschikt al over andere oude banden van de lokale omroep. Op de beelden is het begin van Almere te zien. Het stadsarchief is van plan om de videobanden naar Beeld en Geluid te sturen in Hilversum. Het instituut voor Beeld en Geluid heeft de mogelijkheid de banden professioneel te digitaliseren.

Comments are closed.