Komende dinsdag wordt er een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. In de petitie wordt gevraagd om de gevangenis in Almere open te houden. Het initiatief van de petitie werd genomen door een delegatie van de provincie Flevoland, de gemeente Almere en de ondernemingsraad van de gevangenis.

Sluiting

Minister Sander Dekker (Justitie en Veiligheid) wil vier gevangenissen in Nederland sluiten. Ook de Almeerse gevangenis gaat naar verwachting dicht. Er wordt gevreesd dat personeel van de gevangenissen zonder werk komt te zitten. Eerder vertrokken personeelsleden, omdat er jarenlang onzekerheid bestond over de sluiting. Het kabinet ziet geen andere oplossing, omdat het aantal gevangenen al jaren daalt.

Commissie

Donderdag spreekt de vaste Kamercommissie over het besluit van de minister. De gemeenteraad van Almere heeft burgemeester Franc Weerwind opgeroepen om de sluiting te voorkomen.

Leegstand

Tussen 2012 en 2016 nam het aantal gevangenen met 24 procent af. De totale bezetting liep terug van 14.430 naar 10.902. In 2017 waren van de 13.500 bedden ongeveer 8400 bezet. Ook in Almere kampt de gevangenis met leegstand.

Comments are closed.