59

Burgemeester Weerwind: ‘Wat is er gaande in mijn stad’

‘Wat is er gaande in mijn stad’, dat vraagt burgemeester Franc Weerwind zich af. In diverse media waaronder het Algemeen Dagblad, De Telegraaf en de website van het RTL Nieuws wordt bericht over de vele geweldsincidenten in Almere. In de stad waren er de afgelopen dagen drie steekpartijen, een schietpartij en een gewelddadige overval op een winkel. De burgemeester onderbrak zijn vakantie en wilt er wat aan doen.

Veilig

De veiligheid in Almere lijkt de afgelopen jaren te zijn afgenomen. Of niet? Almeerders zijn positiever over hun wijk als het om veiligheid en leefbaarheid gaat. Dat bleek in april uit een onderzoek van de veiligheidsmonitor. De veiligheid in de buurt wordt door Almeerders gewaardeerd met het rapportcijfer 6,9. Het percentage bewoners dat zich wel eens onveilig voelt in de buurt is gedaald van 29% in 2013 naar 24% in 2017. Wel bleek dat het gemiddeld aantal preventieve maatregelen om criminaliteit tegen te gaan, dat door inwoners is genomen, onveranderd bleef. Is dat bij de gemeente ook onveranderd gebleven?

Criminaliteit krijgt vrij spel

De PVV in Almere denkt dat de autoriteiten de controle kwijt zijn.

De burgemeester reageerde daar snel op. De PVV vond het daarom niet meer nodig om een extra raadsvergadering te houden. Volgens Toon van Dijk van de Almeerse PVV-fractie kwam de burgemeester niet zelf in actie.

Meer blauw

Toch blijkt uit het onderzoek van april dat inwoners ervaren dat er meer blauw op straat is. Het oordeel over de beschikbaarheid en het functioneren van de politie is veel beter dan in 2013.

Echt veiliger?

Is Almere echt veiliger geworden? Of is de gemeente in de afgelopen jaren de controle kwijtgeraakt? Op Twitter wordt, net als in de nieuwsmedia, volop gesproken over de gebeurtenissen.

Reageer ook zelf. Plaats hieronder een reactie of stem op de poll.

[poll id=”3″]

Dit vind je misschien ook interessant