75

Zeldzame halfaap naar Stichting AAP in Almere

Als verstekeling kwam de galago, een zeldzame halfaap, aan in Vlissingen. Hij zat op het Nederlandse vrachtschip Rolldock Sun. ”De Galago is waarschijnlijk ongemerkt aan boord van de Rolldock Sun geklommen toen deze 2 maanden geleden in Tanzania lag”, zegt directeur David van Gennep. De bemanning zorgde een tijdje voor het dier. Nu wordt het dier overgeplaatst naar Stichting AAP in Almere.

Edwin

Het dier heeft van de bemanning van het schip de naam Edwin gekregen. Het is onduidelijk of Edwin gezond is. “Als in Nederland primaten aankomen of worden gevonden waarvan de gezondheidsstatus onbekend is, is AAP de officiële opvangplek waar ze in quarantaine gaan,” legt directeur David van Gennep uit. ”Galago’s, net als andere Afrikaanse primatensoorten, kunnen besmettelijke ziektes als gele koorts bij zich dragen. Daarom zijn de hoogste veterinaire maatregelen en protocollen noodzakelijk”.

Handel

Het komt vaker voor dat deze zeldzame dieren als verstekeling terechtkomen in Europa. “We zien vaker dat schepen verstekelingen meenemen, zoals in 2016 de vijf Java-apen op een schip van Maersk uit Maleisië en vorig jaar wasbeer Famous uit New York,” benadrukt Van Gennep. “We weten vrij zeker dat het ook dit keer geen illegale handel betreft, maar een ongelukje.” In Europa komt het voor dat deze primatensoort verhandeld wordt als huisdier: ”In Duitsland kunnen ze bijvoorbeeld een marktwaarde van wel €550 bereiken”, aldus Van Gennep.

Bron: StichtingAAP/YouTube

Dit vind je misschien ook interessant