54

Droog en warm: het heeft voor- en nadelen

Vandaag is het Nationaal Hitteplan officieel geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. Ook wordt opgeroepen om in de middag zwaar werk te vermijden.

Vuilnis

De Almeerse vuilnismannen houden zich aan het hitteplan. Zij zullen vanaf morgen eerder beginnen met het ophalen van vuil. De gemeente Almere adviseert inwoners om de afvalbakken een avond van te voren langs de kant van de weg te zetten. De vuilnismannen beginnen namelijk al om 07.00 uur.

Gras

In veel Almeerse wijken is het gras inmiddels groen of bruin gekleurd. Dat betekent dat het groenonderhoud op een lager pitje kan worden gezet. Het gras groeit namelijk langzamer. Waar buurtbewoners van diverse wijken eerst klaagden over te hoog gras, is daar nu geen sprake van. De droogte brengt dus ook een voordeel met zich mee: de gemeente hoeft minder te maaien.

Ouderen en zieken

Toch is het oppassen met dit weer. ”Vooral voor kwetsbare mensen bestaat er een risico”, aldus het RIVM. Ook verzorgingshuizen in Almere houden daar rekening mee. Zij zijn extra alert met dit weer. ”Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken”, waarschuwt het gezondheidsinstituut.

Naast kwetsbare mensen is de hitte ook gevaarlijk voor gezonde mensen. Het is verstandig om de komende dagen uit de zon te blijven of je goed in te smeren.

Dit houdt het Hitteplan in:

  • Drink voldoende
  • Draag dunne kleding die wel genoeg bescherming biedt tegen de zon
  • Zoek de schaduw op
  • ​Let extra goed op mensen die zorg nodig hebben
  • Als je in de zon bent, smeer dan de huid in met zonnebrandcrème
  • Span je ‘s middags niet te veel in
  • Houd je woning koel

Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de hitte.

Dit vind je misschien ook interessant