52

Dat wist ik niet: Hoe kun je invloed uitoefenen op de lokale politiek?

Stoor je je al tijden aan overlast in de wijk? Of wil je meedenken over bijvoorbeeld het groenonderhoud in de stad? Als inwoner van Almere kun je op allerlei manieren invloed uitoefenen op de lokale politiek. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een online petitie, maar ook door in te spreken tijdens de politieke markt.

Politieke Markt

Vrijwel iedere donderdag wordt er een politieke markt gehouden op het stadhuis van Almere. De gemeenteraad komt dan bijeen om over allerlei onderwerpen te spreken. De politieke markt is publiekelijk toegankelijk en live te volgen via internet.

Het is ook mogelijk om als burger in te spreken. ”Of het nu gaat om de hoogte van het parkeertarief of de komst van een coffeeshop vlakbij de school van uw kinderen. U kunt uw mening ventileren over wat er speelt via uw spreekrecht. Dit kan op elk onderwerp dat voor de eerste keer op de agenda van de Politieke Markt staat”, aldus de gemeente.

Welke onderwerpen er onder andere worden besproken, is vaak te lezen op de website van 1Almere. Iedere donderdagochtend wordt de agenda bekendgemaakt.

Petitie

Je kunt natuurlijk ook een petitie beginnen. Tegenwoordig kan dit heel makkelijk online.

Burgerinitiatief

Iets ingewikkelder, maar succesvol, is het uitvoeren van een burgerinitiatief. ”U kunt als inwoner een onderwerp ‘agenderen’, ofwel op de agenda van de raad krijgen. De gemeenteraadsleden bespreken uw onderwerp dan tijdens de Politieke Markt. Voor deze ‘burgeractiviteit’ heeft u wel vijftig handtekeningen nodig van andere inwoners die ook voor uw onderwerp op willen komen”, aldus de gemeente.

Andere manieren

Natuurlijk kun je ook gewoon een brief sturen aan de Raad. Op de website van de gemeente vind je het adres. Het is ook mogelijk om deel uit te maken van een raadspanel. Het aanmelden kan ook via de website van de gemeente Almere.

Dit vind je misschien ook interessant