51

Almere wil plastic recyclen; gemeente zoekt ondernemer

De gemeente Almere is op zoek naar een ondernemer die een plasticverwerkingsfabriek wil starten in Almere. De bedoeling is dat in de fabriek van lastig recyclebaar plasticafval producten voor de openbare ruimte worden gemaakt, zoals paaltjes en steigers, die weer door de gemeente worden gekocht.

Succes

De gemeente Almere zegt er steeds beter in te slagen om het afval uit de stad te scheiden en te hergebruiken. ”Plastics zijn daarbij een probleem. Nadat de waardevolle kunststoffen eruit zijn gehaald, blijft ongeveer de helft over. Voor dit lastig recyclebare plastic bestaat in Nederland nog geen verwerkingscapaciteit. Het belandt daardoor vaak alsnog in de verbrandingsoven. Zonde van het materiaal en slecht voor het milieu”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Wethouder Jan Hoek wil daar aan werken. Hij benadrukt nogmaals de ambitie van Almere om een stad zonder afval te worden: ”Het is positief dat er momenteel veel over circulaire economie gesproken wordt. In Almere gaan we nog een paar stappen verder. Om echt werk te maken van de circulaire economie pakken wij als gemeente een actieve rol”, aldus de wethouder.

Innovatiepartnerschap

”Om een oplossing te vinden voor het moeilijk recyclebare plastic, biedt de gemeente niet alleen de ingezamelde grondstof aan, maar neemt ook producten af die ervan gemaakt worden. Zo kan het materiaal gebruikt worden voor onder meer oeverbeschoeiingen, paaltjes en bankjes. Deze gegarandeerde afname helpt om een initiatief daadwerkelijk van de grond te krijgen en wordt mogelijk gemaakt door een relatief nieuwe aanbestedingsmethode: het innovatiepartnerschap”, aldus de gemeente.

De gemeente kan samen met het bedrijfsleven actief werken aan innovaties door een ontwikkeltraject te starten en daarna over te gaan tot aankoop van de oplossing. Voorheen was het nodig om na het ontwikkeltraject opnieuw aan te besteden.

Dit vind je misschien ook interessant