Zeven volwassenen en negen kinderen wonen noodgedwongen op een bouwplaats in Oosterwold. De gezinnen wonen in tenten en caravans. Het CDA en de PVV hebben hierover schriftelijke vragen gesteld.

Stichting Inspiratie Inc.

De gezinnen wonen op een terrein van maatschappelijke stichting Inspiratie Inc. De organisatie zet zich in voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad.

Eén gezin is gevlucht en zegt onmogelijk terug te kunnen. Zij hopen in Nederland een nieuwe asielprocedure te starten.

“De advocaten die de gezinnen helpen hebben het erg druk, en de zaken zijn complex, waardoor het veel tijd kost om hun procedures in gang te zetten. Tot die tijd hebben de gezinnen geen recht op opvang”, aldus Abbass-Saal tegen RTL-nieuws.

COA

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt tegen RTL-nieuws dat iedereen die recht heeft op toegang ook daadwerkelijk opgevangen wordt. Dat recht krijgen asielzoekers zodra ze zich hebben gemeld bij het aanmeldcentrum in Ter Apel en de asielprocedure starten.

Volgens het COA zitten de gezinnen op het bouwterrein niet in de asielprocedure. ”Daarom krijgen zij geen opvang. Maar ook uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen opgevangen worden”, aldus het COA.

Vragen

De PVV en het CDA hebben schriftelijke vragen gesteld aan de gemeenteraad. “Er werd op Facebook opgeroepen om voedsel in te zamelen voor tientallen nieuwe daklozen. Daar schrokken wij nogal van. Later kwamen we erachter dat er gezinnen in tenten en hele oude caravans wonen. Met onze vragen willen we eerst weten wat er precies speelt en wat er aan de hand is met deze gezinnen. Afhankelijk daarvan moet een volgende stap worden genomen om ervoor te zorgen dat kinderen niet in die situatie hoeven te zitten”, aldus Lesley van Hilten, fractie-assistent van het CDA.

De partijen willen weten of maatschappelijke stichting Inspiratie Inc. subsidie krijgt van de gemeente en of de stichting zich aan de wet houdt.

Comments are closed.