66

Gemeente: ”Wereldtuinbouwtentoonstelling Qatar niet echt concurrentie”

In 2021 wordt er een wereldtuinbouwtentoonstelling gehouden in Qatar. Daarmee concurreert Qatar met de tentoonstelling in Almere. Die tentoonstelling, ook wel de Floriade, wordt in 2022 gehouden. Voor lokale politici in de oppositie kwam het nieuws als een ‘complete verrassing’.

Oppositie niet blij

De fractievoorzitters van de Almeerse PVV en SP zijn er niet over te spreken. Zo laten zij aan Omroep Flevoland weten. De gemeenteraad zou volgens hen niet op de hoogte zijn geweest van de plannen in Qatar. ”Wat ik bijzonder kwalijk vindt, is dat het college dit eind vorig jaar al wist en dat ze daar de raad niet over geïnformeerd hebben”, aldus PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk.

Woestijn

Qatar wil zich meer richten op ‘duurzame tuinbouw in een woestijnachtige omgeving.’ De Floriade in Almere richt zich op het thema ‘steden en groen’. Toch heeft Qatar een voorstel gedaan voor de compensatie van de risico’s op financieel gebied. Dat blijkt uit een voortgangsrapportage over de Floriade.

Geen concurrentie

Een woordvoerder van de gemeente heeft inmiddels laten weten dat het ‘niet echt om concurrentie’ gaat. De gemeente spreekt liever van een ‘aanvullende en nieuwe kans’.

Dit vind je misschien ook interessant