Giethoorn, 2 mei 2018. Henk Haalboom in de opkamer van zijn woning in Giethoorn. Haalboom zat 12,5 jaar in de gevangenis voor de Drontense bosmoord.

Veroordeeld worden voor een moord die je niet hebt gepleegd. Het overkwam Henk Haalboom. Haalboom werd veroordeeld tot 20 jaar cel. Hij zat 12 jaar onterecht gevangen. Justine Mol schreef er een boek over: ‘Voorbij schuld en onschuld‘.

Onschuldig gevangen

”Het aantal onterecht veroordeelden in ons land is groot, veel groter dan wordt gedacht”, zegt Henk Haalboom. De laatste jaren wordt er meer aandacht besteed aan iemand die dat is overkomen. Op 14 november vorig jaar werd er een goed programma op RTL4 uitgezonden over mijn ervaring en eerder al door HUMAN in 2015. Het is een levenslang drama in iemands leven als rechters zich vergissen en ons rechtssysteem tekort schiet”, aldus Haalboom. Hij werd eerder ook geïnterviewd door Amsterdam FM.

Boek

Justine Mol heeft een aangrijpend boek geschreven over het verhaal van Haalboom. Dat verhaal begint met de dood van Pim Overzier. Hij verdween op 4 december 2001 en zou zijn gebeld door een relatiebureau voor een date. ”Hij werd gevonden in een diep graf in de Flevopolder bij een homo-ontmoetingsplaats. Henk Haalboom werd aangehouden voor moord.”

Uiteindelijk bleek dat Pim Overzier aan een natuurlijke dood is gestorven.

Het boek is een boeiend en leerzaam docudrama over de liefde van een vrouw voor een onterecht veroordeelde man, die 12 jaar gevangen zat voor een moord die nooit heeft plaatsgevonden.

Justine Mol

De schrijfster, Justine Mol, bezocht Henk Haalboom op paasmaandag in 2006. Zij was vrijwilliger. Henk vraagt of zij hem wil bezoeken en dat doet Justine. ”Zij is trainer Geweldloze Communicatie en er is direct een klik tussen hen. Justine wordt Henks steun en toeverlaat gedurende al die moeilijke gevangenisjaren. Zij zet zich met hart en ziel in voor Henks vrijlating en zijn rehabilitatie. Zij schrijft een tweetal boeken over hun leven in deze zware jaren.” Justine Mol heeft ook het boek ‘De Gestolen Jaren van Henk Haalboom (Aspekt, 2015) geschreven.

Documentaire

Bekijk ook eens de 2Doc-documentaire ‘Een lijk in het bos’.

Comments are closed.