Verzetsmonumenten in Almere

Hoe jong onze stad ook is, ook in Almere zijn er verzetsmonumenten.

‘Bos der Onverzettelijken’

Op 4 mei wordt er in het Bos der Onverzettelijken een kinderherdenking gehouden. De herdenking begint om 18.00 uur op het terrein van Jeugdland Stad (nabij het bos). De herdenking vindt plaats bij een herdenkingsveld en de Anne Frankboom in het bos.

In dit bijzondere bos zijn diverse monumenten ter nagedachtenis aan de omgekomenen en verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eén van de wegwijzers met een ‘gedenktekst’. Pilotenhulp ‘Langs verschillende routes werden bemanningsleden van neergeschoten geallieerde vliegtuigen en uit kampen gevluchte geallieerde militairen op weg geholpen naar Engeland’. Er zijn ook teksten over CONCENTRATIEKAMPEN, APRIL-MEISTAKING en INLICHTINGENWERK.

In het bos zijn in totaal 2142 bomen geplant. 2133 bomen staan symbool voor de 2133 verzetsstrijders die zijn omgekomen. Eén boom gedenkt de onbekende gefusilleerde. Vijf bomen staan voor de vijf jaren van oorlog. Drie bomen staan voor de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. De bomen benadrukken de band van het verzet met het Koninklijk Huis.

Het Bos der Onverzettelijken heeft een tweeledig doel: ”het op één plaats eren van de 2133 Nederlanders die in de periode 1940-1945 door de bezetter zijn gefusilleerd, en het tot stand brengen van een levende, groeiende band tussen het verleden van de verzetsstrijders en de toekomst van nieuwe generaties.”

Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 nam het initiatief voor het verzetsmonument in de Verzetswijk. Er ontbrak namelijk een plek waar alle gefusilleerde verzetsmensen tezamen werden geëerd.

In het Bos der Onverzettelijken ligt ook een gedenksteen. De gedenksteen is opgericht ter nagedachtenis aan hen die zijn omgekomen in de strijd tegen de bezetter in de periode 1940-1945. De steen werd op 4 mei 1978 onthuld in Almere Haven. In 1995 werd de steen verplaatst naar het bos.
Op de steen staat: ‘Voor hen die vielen in de strijd tegen de Duitse bezetter.’

De Dolfijn

De Dolfijn is een monument in Almere Haven. Het is een beeld van aluminium. Het beeld staat op een tafel. In het tafelblad zijn de dagen, maanden en jaren van 10 mei 1940 tot en met 15 augustus 1945 gegraveerd.

De Dolfijn is een gedenkteken en staat symbool voor de dodenverering. Ontwerper Marcel Smink heeft het monument gemaakt. Marcel wist in eerste instantie niet dat een dolfijn symbool staat voor de dodenverering. ‘De keuze voor de dolfijn was in eerste instantie gevoelsmatig: de dolfijn als vis op het droge, achtergebleven uit het water dat zich ook tijdens de oorlog nog boven de maagdelijke grond van Almere bevond’, zegt hij.

De onthulling van het monument was op 1 mei 1995.

Lancastermonument

Op en bij één van de vele windmolens in Almere Pampus is een monument te vinden ter nagedachtenis aan de crash van een Lancaster-vliegtuig van de Royal Airforce in Almere op 1 mei 1943 om 02.38 uur ‘s nachts in het IJsselmeer. Niet alleen op de windmolen is een silhouet te zien van een lancaster. Ook naast de windmolen staat een monument. Het monument bestaat uit een witte metalen paal met blauwe strepen met daarbovenop een rood silhouet van een Lancaster. Op meer plekken in Nederland waar lancasters zijn gecrasht zijn dit soort monumenten te vinden.

Herdenkingen bij monumenten

Op 4 mei worden er diverse herdenkingen gehouden in Almere. Naast de kinderherdenking in het Bos der Onverzettelijken is er ook een herdenking bij De Dolfijn in Almere Haven. Meer over de herdenkingsbijeenkomsten is te vinden in de evenementenagenda van 1Almere.

Kijk ook eens op…