235

Colet van der Ven in gesprek met Joep Dohmen

Presentator Colet van der Ven ontvangt vandaag Joep Dohmen, emeritus-hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.

Filosoof Joep Dohmen is vooral bekend om zijn theorieën zoals beschreven in zijn boek: Over levenskunst, de grote filosofen over het goede leven. Dohmen stelt dat vandaag de dag niet meer vaststaat wat het betekent om een waardevol leven te leiden. De mens beroept zich niet meer op god of een andere autoriteit en kan daaraan zijn waarden niet meer ontlenen: wij willen tegenwoordig zelf beslissen hoe we onze levens indelen. Deze situatie brengt weliswaar een enorme vrijheid, maar ook complicaties met zich mee. Met de autoriteit valt namelijk ook de maatstaf voor een goed leven weg. Hoe kunnen wij nog beslissen wat waardevol is, wanneer er geen objectieve criteria meer aanwezig zijn?

 

Dit vind je misschien ook interessant