Er komt een gloednieuwe campus voor internationaal onderwijs in Almere. Dat heeft de gemeenteraad begin maart besloten. De school zal worden gebouwd in de nieuwe wijk Stadstuinen in Almere Poort. De eigenaar van het bestaande gebouw van de International School is er niet blij mee: ”Er zijn wat gesprekjes geweest tussen ons, de makelaar en de gemeente Almere. Een serieus bod bleef uit”, zegt Saskia Makker (Bestuursvoorzitter van het Alberdingk Thijm in Hilversum).

Mogelijkheden

Volgens wethouder Mark Pol heeft de gemeente voldoende gekeken naar de mogelijkheden tot inbreiding en uitbreiden. Er zijn diverse verkennende gesprekken gevoerd. Uiteindelijk is er besloten voor nieuwbouw: “We hebben uitgebreid bekeken wat er mogelijk is, maar er bleek een niet te overbruggen verschil tussen vraag en aanbod. Om die reden kwamen we niet tot zaken.”

De wethouder benadrukt dat de gemeente Almere niet verantwoordelijk is voor het bestaande gebouw. De mogelijkheid dat het gebouw straks leeg staat is volgens de gemeente een probleem van de huidige eigenaar.

Te duur

Volgens SP-fractieleider Hans Everhard zijn de onderhandelingen stukgelopen op de prijs. De eigenaar zou volgens hem een te hoge prijs hebben gevraagd voor het pand.
Everhard geeft aan dat zijn partij liever wel voor het verbouwen van het pand had gekozen, maar dat nieuwbouw goedkoper was. De partij zegt de prijs voor het nieuwe gebouw te hebben versoberd, zodat de kosten niet de pan uit zouden rijzen.

Bestuursvoorzitter Saskia Makker (Alberdingk Thijm College Hilversum) heeft laten weten het niet eens te zijn met onder andere de wethouder: ”Het gebouw is in 2011 voor 7,5 miljoen euro gesticht en de laatste vraagprijs lag onder de 5 miljoen. Er is geen onderhandelingspoging gedaan. De gemeente is voor nieuwbouw bereid om 16 miljoen uit te trekken. Opeens speelt geld geen rol meer. Het bouwen van een internationale basisschool naast de huidige internationale school zou veel goedkoper zijn en als de internationale school, die nu nog prima in het huidige gebouw past verder zou groeien, zijn er voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Het blijft een onbegrijpelijke zaak.”

Duurzamere variant

Raadslid Michaël Busby (D66) is het wel met de wethouder eens. De partij had liever nog een duurzamere variant van het schoolgebouw gezien: ”Wij als gemeente zijn geen eigenaar van het gebouw, de eigenaren van het pand wilden het onderste uit de kan. D66 Almere is daarom blij met nieuwbouw en we hadden graag een nog duurzamere variant van het schoolgebouw gezien.”

Interview

In de 1Almere-podcast was een uitgebreid gesprek te horen met Saskia Makker (Alberdingk Thijm Hilversum) en de Almeerse SP-fractieleider Hans Everhard. Het gesprek is hieronder te beluisteren.

Comments are closed.