59

VVD grootste partij in Almere

De VVD is de grootste politieke partij in de Almeerse gemeenteraad geworden. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen behaalde de VVD in totaal acht zetels. Andere grote winnaars zijn de PvdA met zeven zetels en GroenLinks met zes zetels.

Andere partijen

De PVV heeft zetels moeten inleveren. De partij krijgt er nu zes. D66 heeft er vijf. SP en Leefbaar Almere leverde ook een zetel in. Die twee partijen moeten het nu met drie zetels doen. Nieuwkomer in de raad is de Partij voor de Dieren. Die partij kreeg drie zetels. De ChristenUnie en het CDA hebben er allebei twee en Respect Almere heeft één zetel gekregen. Ook die partij is nieuw in de raad. AP/OPA heeft ook één zetel gekregen.

Referendum

56,6% van de stemmers stemde tegen de sleepwet. In Nederland stemde een meerderheid tegen de inlichtingenwet (48,9%). In Almere stemde 40,7% van de kiezers voor de nieuwe wet. Landelijk lag dit percentage op 47,2%.

Opkomst

Het opkomstpercentage in Almere lag lager dan in 2014. 45,5% van de Almeerders ging naar de stembus. In 2014 was dat 48,6%.

Dit vind je misschien ook interessant