Ook op de Almeerse basisscholen werd er vandaag gestaakt. De leraren wilden op die manier hun eisen in de moeizame cao-onderhandelingen kracht bijzetten. In het noorden van Nederland staakten de leerkrachten op 14 februari al. Later in het jaar worden er ook op andere plekken stakingen gehouden.

Hoge opkomst

Nico Foppen van het CNV is blij met de hoge opkomst in Amsterdam: ”De stakingsdag is geweldig verlopen. We rekende in Amsterdam op 10.000 mensen. Er zijn uiteindelijk tussen de 15.000 en 20.000 mensen gekomen.” Ook Almeerse leraren deden actief mee aan de staking: ”We hebben geprobeerd bij te houden hoe de staking in Flevoland verliep. In onder andere Lelystad werd een bijeenkomst georganiseerd. Van het stakingsregistratiepunt in Lelystad hoorde we dat ongeveer de helft van de mensen uit Almere kwam”, zegt Foppen.

Werkdruk en salarisverhoging

De leraren staakten vandaag, omdat zij hopen dat minister Slob (onderwijs) met meer geld over de brug komt. ”We hebben twee doelen: de werkdruk verminderen en salarisverhoging. Het verminderen van de werkdruk heeft bij ons de hoogste prioriteit. Daar vragen we 500 miljoen euro voor. Daarnaast willen we ook hogere salarissen in het basisonderwijs. Daarvoor vragen we 900 miljoen euro”, aldus Foppen van het CNV.

Ouders

Veel Almeerse ouders hadden vandaag last van de staking. Zij moesten extra thuisblijven voor hun kind. Nico Foppen geeft aan dat het CNV daar niks aan kan doen: ”Er is een stakingsrecht. Wij vinden het heel naar voor de ouders, maar hebben ook veel positieve reacties gekregen. Ouders liepen zelfs mee in de staking in Amsterdam. Zij willen ook dat er aandacht aan de kinderen wordt besteed. Een leraar moet niet oververmoeid voor de klas staan.”

Regering

Ondanks dat vandaag de gesprekken met minister Arie Slob over het Primair Onderwijs werden hervat, ging de staking door. Het zogenoemde PO-front zegt dat het kabinet te weinig doet om de problemen in de sector op te lossen.

Telefoon

Het gesprek met Nico Foppen is hieronder terug te beluisteren.

 

Comments are closed.