54

Dagoverzicht 9 maart: Kritisch rapport over de Floriade

Van extra celstraf tot een kritisch rapport over de Floriade. Dit is wat er vandaag gebeurde in Almere.

Cel straf verdachte Dichterhof

Een Almeerder van 22 jaar blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank bepaald. De man zou betrokken zijn geweest bij de dood van een 18-jarige man. Het slachtoffer werd dinsdag 20 februari gevonden in de Dichterhof. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar. Het is onbekend wat er precies is gebeurd. De rechter heeft laten weten dat de man daarom nog minstens 30 dagen langer blijft vastzitten.

Vieze onderbroek

Een agent eist 375 euro smartengeld van een 38-jarige Almeerder. De Almeerder zou een vieze onderbroek in het gezicht van de agent hebben gegooid. De verdachte stond vandaag terecht voor de rechtbank in Utrecht. Het OM steunt de eis van de agent. De verdachte is een voormalig TBS’er. Hij zou zijn vriendin hebben bedreigd en werd daarom vorig jaar zomer aangehouden.

Doorstroming verbeterd

De aanpak van de A1 en A6 tussen Almere Haven en Diemen heeft de doorstroming op de weg flink verbeterd. Dat meldt Omroep Flevoland op basis van vandaag gepubliceerde cijfers. Tussen de knooppunten Muiderberg en Diemen is de zogenoemde filezwaarte met meer dan 80 procent afgenomen. Ook op aangrenzende wegen staan er minder files door de nieuwe weg.

“We zien meteen het huzarenstukje dat hier is geleverd”, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen. Zij bracht vandaag een bezoek aan de vernieuwde weg. “Een van de drukste regio’s van ons land heeft meer bewegingsruimte gekregen. En dat is belangrijk voor de mensen die hier elke dag langs rijden en voor de economische groei van dit gebied. Het is een project waar we trots op mogen zijn”, aldus Van Nieuwenhuizen tegen Omroep Flevoland.

Kritisch rapport Floriade

Er is niet bewust nagedacht over hoe verschillende maatschappelijke organisaties, bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden in Almere bij het Floriadeproject betrokken kunnen worden. Dat staat in een rapport van volggroep Floriade. Gisteren bracht volggroep Floriade het rapport uit en overhandigde deze aan de raadsleden.

”Er waren weinig georganiseerde mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de totstandkoming van
plannen”, zo staat in het rapport. ”Er is voor het totaal en voor afzonderlijke plannen geen plan van aanpak geweest voor de participatie. Ook is er voor zover herleidbaar slechts ten dele bewust nagedacht over de mate van invloed. De gemeente heeft sinds het raadsbesluit “Floriade Almere 2022” van 15 januari 2015 onvoldoende uitwerking gegeven aan het aangekondigde participatieproces”.
Op basis van de getrokken conclusies zeggen de onderzoekers dat de gemeente onder andere meer mogelijkheden moet creëren om in een vroeg stadium mee te kunnen denken en werken aan ruimtelijke plannen. Daarnaast zeggen de onderzoekers dat het participatieproces goed voorbereid moet worden.
Het hele rapport is te lezen op de website van de gemeente.

Dit vind je misschien ook interessant