53

Dit gebeurde er in Almere toen je op vakantie was

Lees hieronder het weekoverzicht met het nieuws van maandag 26 februari t/m zondag 4 maart 2018. Handig voor als je op vakantie was. Wat is er vorige week gebeurd in jouw buurt?

26 februari

Esplanade op de schop

De Esplanade gaat veranderen als het aan de gemeente ligt. De gemeente heeft twee ontwerpen laten maken voor de indeling van de Esplanade in het centrum. Het plein wordt opnieuw ingedeeld. De Esplanade is nu nog grijs en grauw, maar het moet een groen en gezellig stadspark worden waar Almeerders graag naartoe gaan om te ontspannen. De twee ontwerpen – City Lounge en Sportesplanade – hebben flink wat overeenkomsten. Beide gaan uit van een groener plein met verschillende kleinere terrassen, zithoeken en bomen. De Esplanade ligt voor de Kunstlinie.

27 februari

Steekincident Kapitein de Langestraat

Het slachtoffer dat gisteren bij een steekincident gewond raakte in de Kapitein de Langestraat is in het ziekenhuis overleden. Dat laat de politie weten. De steekpartij vond gisteravond rond 21.00 uur plaats. Er werd een traumahelikopter ingezet om het slachtoffer te helpen. Het slachtoffer van 20 jaar is later met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. De recherche doet momenteel op locatie onderzoek. De politie hoopt vandaag meer te weten over de aanleiding van het schietincident. Drie Almeerders van 17, 19 en 20 jaar zijn aangehouden. Ze zitten vast.

28 februari

Ongelijk voor omwonenden paardenhouderij

Omwonenden van een paardenhouderij in Almere krijgen ongelijk van de Raad van State. De twee Almeerders waren een zaak begonnen tegen twee hobby-paardenhouderijen.
De twee bewoners zouden last hebben van de paarden. Volgens hen hebben vijftien andere buurtbewoners er ook last van. De bewoners zeggen overlast te hebben van het intensieve gebruik van de paardenhouderijen. Er lopen behalve paarden ook waakhonden rond en het lijkt alsof er twee maneges zijn gevestigd. Ook zouden de buurtbewoners last hebben van de buitenverlichting.
De Raad van State heeft aangegeven de bezwaren ongegrond te vinden. Volgens de Raad van State wordt het bestemmingsplan nageleefd.

1 maart

Nieuwe bussen

Het is even wennen voor veel buschauffeurs, maar ze krijgen het al aardig onder de knie. In Almere rijden er vanaf vandaag zeven elektrische bussen door de stad. Enkele chauffeurs hebben instructies gekregen hoe zij met de nieuwe bussen moeten omgaan. “De meeste chauffeurs moeten vooral wennen aan het gaspedaal omdat een elektrisch voertuig veel directer is”, zegt instructeur Jan Bouwen tegen Omroep Flevoland. De zeven bussen gaan voornamelijk rijden op lijn 5 en 6, maar kunnen op bijna alle trajecten van Almere worden ingezet.

2 maart

Redelijk veilig

Almere staat met 404 geregistreerde delicten op elke 10.000 inwoners op plaats 50 van de 380 gemeenten in de veiligheidsmonitor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die RTL Nieuws analyseerde. Woninginbraak en diefstal zijn de meest voorkomende delicten in onze stad. In totaal werden er 8.107 criminaliteitsdelicten gepleegd in 2017.
RTL Nieuws sprak met Almeerders over de afhandeling van hun aangifte. Volgens inwoners wordt er weinig gedaan met aangiftes. Eerder opende de VVD een meldpunt om niet behandelde aangiftes te melden. Dit kan nog steeds via aangiftemeldpunt.nu. Volgens de VVD hebben vele Almeerders dit al gedaan. Fractieassistent Ulysse Ellian noemt het onacceptabel en roept Almeerders nog steeds op om hun verhalen te delen.

Stille tocht

Vanavond vindt er een stille tocht plaats voor de overleden Sabri Mansour. De tocht wordt georganiseerd door vrienden en familie van Sabri. Zij willen Sabri herdenken door middel van de tocht. De 20-jarige Sabri Mansour overleed in het ziekenhuis nadat hij eerder op de avond gewond raakte bij een schietincident in een woning in de Kapitein de Langestraat in Almere. De politie heeft drie Almeerders aangehouden. Ze zijn 17, 19 en 20 jaar oud.

3 maart

Stempassen

Bij veel Almeerders lag hij gisteren op de mat: de stempas. Tot grote verbazing van velen gaat het dit keer om twee passen. Waarom eigenlijk? De blauwe stempas is bedoeld voor het kiezen van een volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad. De gele stempas is er om een keuze te mogen maken bij het referendum over de sleepwet. Lees er hier meer over.

4 maart

Geen coffeeshop in Almere Buiten

De plannen voor een coffeeshop in het Meridiaanpark in Almere Buiten zijn van de baan. De VVD en de Partij van de Arbeid zijn tegen en dienen een motie in om te voorkomen dat er een vergunning wordt verleend. Ook de ChristenUnie is tegen: ”Het stadsbestuur van Almere kan de zoektocht naar een plek voor een coffeeshop in Almere Buiten beter helemaal staken”, aldus ChristenUnie-lijsttrekker Marcel Benard tegen Omroep Flevoland.

Reportage: Almeerse politiek: ”Meer sociale huurwoningen”

Of het nu om de SP, het CDA of de VVD gaat: alle partijen zien graag dat er meer sociale huurwoningen worden gebouwd. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat Almere relatief weinig huurwoningen telt in verhouding tot andere grote steden. Beluister de reportage hier.

Dit vind je misschien ook interessant