194

Waarom twee stempassen?

Bij veel Almeerders lag hij gisteren op de mat: de stempas. Tot grote verbazing van velen gaat het dit keer om twee passen. Waarom eigenlijk?

Blauw en geel

De blauwe stempas is bedoeld voor het kiezen van een volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad. De gele stempas is er om een keuze te mogen maken bij het referendum over de sleepwet.

Gemeenteraad

Elke vier jaar vinden er in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De eerst volgende gemeenteraadsverkiezingen vinden plaats op 21 maart 2018. Met jouw stem kun je heel wat betekenen voor de stad Almere. Je kiest namelijk een volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad. Het is hét moment om je stem te geven aan de partij die naar jouw mening de beste plannen heeft voor onze stad.

Referendum

Naast de gemeenteraadsverkiezingen wordt er ook in iedere gemeente waar gestemd kan worden een referendum gehouden. Dit referendum gaat over de sleepwet. Je kunt dan stemmen over de vraag: ben je voor of tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017?
Die wet gaat over het werk van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Als deze diensten meer bevoegdheden krijgen, kunnen ze makkelijker terroristen opsporen. Maar velen vinden dat daardoor de privacy wordt ingeperkt.

Meer informatie over het referendum kun je vinden op de website van de referendum-commissie.

Welke partijen doen er mee in Almere?

Er doen dit jaar 16 partijen mee aan de verkiezingen in Almere.

Bekijk hier de standpunten per partij >

Dit vind je misschien ook interessant