59

Almeerders tevreden over contact met wijkteams

Inwoners van Almere zijn over het algemeen erg tevreden over het contact met de wijkteams. Dat blijkt uit onderzoek dat eind 2017 is uitgevoerd in opdracht van de partijen die in de wijkteams vertegenwoordigd zijn. Dat zijn de gemeente Almere, De Schoor, MEE IJsseloevers, de VMCA en Zorggroep Almere.

Onderzoek

Een extern onderzoeksbureau heeft twee weken lang bezoekers van de spreekuren ondervraagd. Ook groepsinterviews moesten meer duidelijkheid geven. Een meerderheid (58%) geeft de wijkteams een rapportcijfer 9 of 10. Slechts 1% geeft een onvoldoende.

Van de bezoekers van de wijkteams vulde 82% een vragenlijst in (138 bezoekers). Naast het geven van een rapportcijfer konden bezoekers ook andere aspecten van het contact beoordelen. Een grote meerderheid (98%) voelt zich serieus genomen door de medewerkers van het wijkteam. De meeste bezoekers vinden verder dat de medewerkers hun uiterste best doen om te helpen (96%) en om samen naar een oplossing voor problemen te zoeken (84%). Er is geen verschil in tevredenheid tussen inwoners die voor het eerst het wijkteam bezochten en inwoners die er vaker komen.

Positief

De samenwerkende partijen in de wijkteams zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek: “Er komen dagelijks veel vragen op de wijkteams af. Het is een flinke klus om die allemaal goed af te handelen. We zijn er trots op dat Almeerders zo positief zijn over het contact met de wijkteams. We sluiten onze ogen niet voor de aspecten die verbetering behoeven. Daar houden we rekening mee bij de verdere ontwikkeling van de wijkteams. Belangrijk is overigens ook het uitbouwen van de samenwerking met andere organisaties in de stad. Bijvoorbeeld op het gebied van armoede, schulden en huisvesting. Daarmee verbreden we de mogelijkheden om inwoners op een laagdrempelige manier snel verder te helpen.”

Politiek

Almeerse politieke partijen vinden dat de communicatie binnen de gemeente over onder andere wijkteams verbeterd kan worden. Er zou teveel bureaucratie zijn. Dat blijkt uit het debat waarover 1Almere een reportage heeft gemaakt. De partijen Wonen Ondernemen Werken (WOW), Respect Almere en de PvdA gingen daarover met elkaar in gesprek. De reportage is hieronder te beluisteren.

Decentralisatie

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Gemeenten krijgen ondersteuning via onder andere het BZK-programma Gemeenten van de toekomst. Op het webplatform van dit programma vinden gemeenten alles over de 3 decentralisaties. Bijvoorbeeld handreikingen, goede voorbeelden en bijeenkomsten.

 

Dit vind je misschien ook interessant