Annemiek praat met Ted van Lieshout

Hoofdgast deze week is creatief multitalent Ted van Lieshout (1955). Hij is van huis uit illustrator en grafisch ontwerper, maar daarnaast ging hij al vroeg schrijven. Eerst gedichten die gepubliceerd werden in Vrij Nederland en later begon hij ook verhalen voor kinderen te schrijven. Daarop volgden liedjes, ging hij ook zelf zingen en schreef hij scenario’s voor Sesamstraat en Het Klokhuis. Over zijn keuze voor kinder- en jeugdliteratuur zei hij: “Ik wilde altijd al graag schrijven, maar ik gebruikte veel te plechtige woorden zoals ‘desalniettemin’ en ‘nochtans'”. Daarom dwong hij zichzelf op een bepaald moment om voor kinderen te gaan schrijven zodat hij die dure woorden wel moest thuislaten. Maar toen hij zich noodzakelijk in de belevingswereld van kinderen en jongeren ging verdiepen, kwamen ook zijn eigen jeugdervaringen naar boven en bleek hij al gravend op zijn eigen verborgen literaire schatkist te zijn gestuit.

Speciaal door onze collega’s van RB voor jou geselecteerd: het gesprek met Ted van Lieshout. Hieronder is het gesprek te beluisteren. Dit interview bevat interessante thema’s (ook voor Almeerders!)