56

Uit Daan’s platenkoffer: de herfst

Dit keer besteedt Daan Molenaar aandacht aan de herfst. Natuurlijk, het duurt gelukkig nog lang voordat het herfst is. We hebben immers nog de lente en de zomer voor de deur staan. Toch betreden we alvast het muzikale herfstpad. Daan Molenaar vertelt je meer over muziek en de herfst.

Bladeren

De vallende, vaak verdorde bladeren zijn kenmerkend voor de herfst. De Frans/Hongaarse (film)componist en dirigent Joseph Kosma maakte de muziek voor het lied “Autumn leaves”. Het werd oorspronkelijk geschreven voor de opera “Le Rendez-Vous”. Talloze versies zijn hieruit voortgekomen zowel vocaal als instrumentaal. In dit programma de instrumentale versie.

De vallende bladeren waarmee de herfst a.h.w. geleidelijk wordt ingeleid. Tien jaar eerder geschreven dan Joseph Kosma door de Duitse arrangeur en componist Gerhard Mohr. Niet in de stijl van Kosma’s “Les feuilles mortes” maar in de zogeheten hoteljazz. Die stijl naar het voorbeeld van de Engelse dancebands van toen en niet te vergeten de destijds razend populaire Amerikaanse jazzmuziek.

Te kort voor een uur om het gehele assortiment voorbij te laten komen dat begonnen wordt met een terugblik op de zomer.

Podcast

Beluister hieronder de nieuwe aflevering van ‘Uit Daan’s Platenkoffer’. Deze aflevering is speciaal geselecteerd door de collega’s van RB.

Dit vind je misschien ook interessant