John de Lang (Stad Zonder Afval) geeft tips over het handig scheiden van afval in je afvalbak. Uit een rondvraag blijkt namelijk dat veel inwoners van Almere hun afval maar lastig kwijt kunnen. Met wat handige tips kun je je bak toch handig indelen.
Stad zonder afval
Allereerst: wat is Stad Zondag Afval? Heel simpel, het is een project van onder andere gemeente Almere. In augustus startte er een proef in de Sieradenbuurt en Filmwijk.
Het afval scheiden begint thuis bij de wijkbewoners en wordt daarna gesorteerd in de fabriek. Daardoor worden er meer bruikbare afvalstoffen uit de blauwe bak (plasticbak) gehaald. Dat zorgt ervoor dat er minder verbrand hoeft te worden. En dat is weer beter voor het milieu.

”Met deze proef zoeken we uit hoe we op de landelijke doelstelling van 75% minder restafval per persoon per jaar kunnen komen. En we hebben goed nieuws!”, zo schrijft Stad Zonder Afval in de nieuwsbrief. ”Uit metingen van de eerste periode blijkt dat wijkbewoners van de twee wijken al heel goed op weg zijn om de doelstelling te behalen.”
In de loop van dit jaar neemt de Almeerse gemeenteraad een besluit over de manier van afval inzameling. Het project wordt dan misschien wel breder uitgerold naar andere wijken.
Knelpunten
John de Lang (Stad Zonder Afval) vertelt dat het project groot succes heeft. Echter waren er enkele kleine knelpuntjes. ”Mensen verdelen niet altijd het afval juist over de bakken. Geen flauw idee hoe dat komt.” De Lang geeft aan dat mensen een coach toegewezen krijgen als het aanbieden van de bak vaker tot problemen leidt. ”De coach gaat met bewoners praten over een oplossing. Soms moet er een bak bij. Het is soms maatwerk.”

De Lang noemt het voorbeeld van mensen die naar de Chinees gaan om eten te halen en vervolgens hun plastic bakje in de afvalcontainer met restafval dumpen. ”We hebben dan ook te maken met nat afval. Dat is veel moeilijker te verwerken bij afvalverwerkers. De oplossing is om de rijstdelen, die overblijven, bij het GFT-afval te gooien en het plastic in de plasticcontainer te doen”, zegt De Lang.
Tips
Verdeel het afval juist
Etensresten, tuinafval en alles wat biologisch afbreekbaar is moet in de GFT-bak worden geplaatst. Ook luiers mogen bij het bio-afval.
Plastic, metaal en blikjes horen in de blauwe bak. Het restafval komt dus ook bij het bioafval (GFT).
Druk het afval aan
Vaak werkt het om het afval samen te persen in de bak. Zo bespaar je veel ruimte.
Zet de bak wekelijks aan de straat
Er zijn twee bakken. De ene bak wordt in de ene week geleegd. De andere bak in de andere week. Dat betekent dat iedere bak om de week op straat wordt gezet. Dit is niet veel, maar sla vooral ook niet een keer over. Anders kan het probleem zich voordoen dat een bak overval raakt.
Gebruik heldere plastic zakken
Gebruik een doorzichtige plastic zak in het GFT-gedeelte van de duobak. Deze is biologisch afbreekbaar en voorkomt dat het gaat stinken.
Oud papier en karton niet in de bak
Oud papier en karton hoort in de papierbak. Niet iedereen heeft een papierbak. Er zijn speciale punten
in de wijk waar je oud papier en karton naartoe kan brengen. Veel mensen hebben geen papierbak, omdat het hun tuin vult. Een mogelijkheid is om de bak met je buren te delen, omdat er meestal maar weinig papier en karton is.
Milieu
John de Lang gelooft er heilig in dat als mensen hun afval goed blijven scheiden, in de toekomst een duidelijk resultaat zichtbaar zal zijn op gebied van het milieu. Volgens hem wordt het milieu er beter van. ”Er valt veel terug te winnen. Van plastic tuinstoelen tot weet ik veel. Het kan allemaal hergebruikt worden.”